Składniki:
- 1 sałata lodowa
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 1 ogórek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 20 zielonych oliwek
- sól
- pieprz
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Rozgnieciony czosnek wymieszać z oliwą oraz octem.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki, ogórka pokroić na plasterki, jajka na cząstki, cebulę w piórka a pomidory w ósemki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając odsączoną kukurydzę oraz tuńczyka rozdrobnionego widelcem.
Doprawić do smaku solą ora pieprzem i polać sosem.
Udekorować oliwkami.