Składniki:
- 20 dkg tuńczyka w sosie własnym
- 2 avocado
- sok z połowy cytryny
- 2 poszatkowane cebulki dymki
- ½ szklanki pokrojonych drobno łodyg selera naciowego
- ½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
- 2 łyżki majonezu
- ¼ łyżeczki soli
- posiekany koperek
Sposób przyrządzenia:
Do miseczki wycisnąć sok z połowy cytryny. Awokado przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestkę. Za pomocą łyżki wydrążyć ostrożnie miąższ, pokroić go w drobną kostkę, przełożyć do miseczki z sokiem cytrynowym, wymieszać. Tuńczyka obsączyć z zalewy, jeśli trzeba rozdrobnić. Wymieszać wszystkie składniki, dodać sól, majonez, koperek, ponownie wymieszać. Napełnić sałatką skorupki z avocado, udekorować zieleniną.
2 comments for “Sałatka z tuńczyka i avocado”