Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka świąteczna


Składniki:


  • ½ litra spirytusu
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 4 małe papryczki chili


Sposób przyrządzenia:
Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać nasiona kminku. Gotować przez 15 minut, odcedzić kminek przez sito. Wodę schłodzić do temperatury 40 stopni C, rozpuścić w niej miód, połączyć ze spirytusem, odstawić w zamkniętym naczyniu na 24 godziny. Nalew przefiltrować. Przelać do czystych butelek, do każdej dodać umyty i pozbawiony nasion strączek chili. Szczelnie zamknąć i odstawić na 30 dni. Ponieważ trunek jest mocny podajemy go w małych kieliszkach. Znakomicie wpływa na trawienie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *