Skadniki:
- 1 główka roszponki
- 400g marchwi
- 150g ugotowanej fasoli
- 2 goździki
Sos:
- 3-4 łyżki oleju
- sok z 1 cytryny
- zółtko jaja ugotowanego na twardo
- 1-2 łzki koniaku
- sól, pieprz
- łyżka musztardy
Sposób przyrzádzenia:
Sałatęporwać na małe kawałki i wrzucić do miski. Marchewkę pokroić w słomki lub zetrzeć na grubej tarce.następnie poddusić ją w niewielkiej ilości wody z goździkami. Wymoczoną fasolę ugotować i odcedzić. Dokładnie wymieszać wszystkie składnikisałatki. SOS: Widelcem rozetrzeć żółtko, dodać łyzkęmusztardy, olej, sok z cytryny i koniak oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszac. Salaterkę wyłożyc dużymi liścmi salaty tak aby wystawały ponad brzeg naczynia a następnie wyłóż sałatkę. Wstawić półmisek na chwilę do lodówki.pięć minut przed podaniem polać sałatkę sosem, posypać drobno posiekaną pietruszką.
Przepis został nadesłany na konkurs "Święta z Makłowiczem" przez Agap
1 comment for “Sałatka z roszponki”