Składniki:
- 30 dag makaronu penne
- 2 awokado
- 40 dag sera feta
- 50 dag pomidorów
- 5 dag roszponki
- 5 dag rukoli
- 3 łyżki posiekanej zieleniny: bazylia, natka pietruszki, koperek
- sól
- pieprz
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- sok i skórka starta z1 cytryny
- 1 łyżka kaparów
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Do soku i skórki cytryny dodać kapary oraz oliwę.
Całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
W między czasie obrane awokado pokroić w plasterki, które skropić sokiem z cytryny.
Miękki makaron odcedzić i przelać zimną wodą po czym delikatnie wymieszać z awokado.
Dodać jeszcze ser feta pokrojony w kostkę, pomidory pokrojone w ćwiartki oraz posiekaną, roszponkę, rukolę i resztę zieleniny.
Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i polać sosem.