Składniki:
- 20 dkg owoców morza/ mieszanka/
- ½ szklanki czarnych oliwek
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 sałata lodowa
- sól, pieprz do smaku
- szczypta majeranku
- ½ cytryny
Sposób przyrządzenia:
Owoce morza rozmrozić, przepłukać pod bieżącą wodą i skropić cytryną, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić. Do jogurtu naturalnego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać łyżeczkę soku z cytryny i posiekany koperek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć do salaterki, dodać oliwki, owoce morza, wymieszać. Podawać polane czosnkowo-koperkowym sosem jogurtowym.