Składniki:
- 25 dkg makaronu o ozdobnych kształtach
- 50 dkg krewetek sałatkowych lub koktajlowych
- 3 avocado
- 3 pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego
- 3 pokrojone w kostkę cebule dymki
Dresing:
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 6 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- ostry sos do smaku
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia posoloną wodę, wrzucić doń krewetki i gotować przez 2 minuty. Oczywiście jeśli zakupione krewetki poddane były fabrycznie obróbce cieplnej czynność tą pomijamy. W tej samej wodzie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przepłukać zimną wodą, obsączyć. Przygotować dresing, wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, ułożyć na salaterce i polać przygotowanym dresingiem. Ozdobić zieleniną.