Składniki:
- pół dużej kapusty
- puszka ciemnej fasoli
- 3 pomidory
- słoiczek kukurydzy z groszkiem
- ogórek zielony
- 5-6 kawałków papryki konserwowej
- mały por
- zielenina
Sos:
- mały słoiczek majonezu
- 2 łyżeczki octu winnego
- kilka kropli przyprawy do zup
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Kapustę opłukać i pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Umyty ogórek pokroić na ćwierć plasterki, a bardzo starannie opłukany por – na cieniutkie pół plasterki. Warzywa konserwowe osączyć z zalewy. Ułożyć wszystko warstwami w szklanej salaterce. Przyrządzić sos z podanych składników, polać nim sałatkę i posypać posiekaną zieleniną.