Składniki:
- 1 puszka zielonego groszku
- 7-8 małych pieczarek
- 1 duże, winne jabłko z czerwoną skórką
- sok z połowy cytryny
- 20 dkg ostrego żółtego sera
- 2 kopiaste łyżki rodzynek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pół szklanki majonezu
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- łyżeczka musztardy francuskiej
Sposób wykonania:
- Groszek odsączyć z zalewy, oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki, obrane jabłko pokroić w kostkę, którą skropić sokiem, z cytryn.
Następnie ser pokroić w słupki, rodzynki sparzyć wrzątkiem a natkę pietruszki posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą ora pieprzem i polać sałatkę.