Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z gruszek, pomarańczy i fig

Składniki:

  • 2 gruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 4 figi
  • 2 pomarańcze
  • 200 g roszponki
  • biały ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

    Sos:

  • 150 g jogurtu
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 75 g gorgonzoli
  • szczypta cukru
  • sól
  • pęczek rzeżuchy

Sposób wykonania:

  1. Obrane gruszki pokroić na kawałki, które skropić sokiem z cytryny.
    Następnie obrane figi pokroić na plasterki a pomarańcze podzielić na cząstki.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodając roszponkę.
    Skropić całość oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym i doprawić do smaku solą ora pieprzem.
    Do jogurtu dodać śmietankę, pokrojony w drobną kostkę ser oraz posiekaną rzeżuchę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *