Składniki:
- 3 szt awokado
- 1 melon
- 1 opakowanie mrożonej małej marchewki
- pęczek rzodkiewek
- kilka liści sałaty lodowej
- sok z cytryny
- 35 dkg sera pleśniowego
Sos
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- ½ szklanki zimnej przegotowanej wody
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 duże ząbki zmiażdżonego czosnku
- ½ łyżeczki pieprzu czerwonego
- 2 łyżki przypraw suszonych pomidorów
Sposób przyrządzenia:
Składniki sosu wymieszać w słoiczku i odstawić na kilka godzin, raz po raz potrząsając nim by składniki dobrze się wymieszały .Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę, skropić sokiem z cytryny. Melon umyć, osuszyć przekroić na pół, usunąć pestki. Specjalną łyżeczką wydrążać kulki z owoców i sera. Rzodkiewki umyć osuszyć i podzielić na ćwiartki. Marchewkę zblanszować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. W głębokiej szklanej misie wyłożyć liście sałaty i naprzemiennie wykładać owoce i warzywa. Polać uprzednio przygotowanym sosem.