Składniki:
- 25 dkg odsączonych marynowanych śledzi pokrojonych w grubą kostkę
- 2 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę
- 1 duże kwaśne jabłko, obrane, pokrojone w kostkę
- 2 ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki
- 3/3 szklanki drobno pokrojonych ogórków kiszonych
- ¼ szklanki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki czystej wódki
- pieprz do smaku
- 1 jajko ugotowane na twardo
- sałata liściasta
Sposób przyrządzenia:
W misce delikatnie wymieszać śledzie, ziemniaki, cebulę, jabłko, burak. Ocet wymieszać z wódką, cukrem i pieprzem, jeśli ktoś woli smak mnie ostry marynatę rozcieńczyć woda. Marynata zalać składniki sałatki i odstawić przykryte na 5 godzin do lodówki. W tym czasie 2, 3 razy przemieszać. Tak przygotowaną sałatkę podawać na liściach sałaty, garnirować plastrami jajka na twardo