Składniki:
- 2 szkl. startych na tarce jabłek
- 2 szkl. startej na tarce dyni
- sok z cytryny
- łyżeczka cukru pudru
- sok z wyciśnięty z 1 pomarańczy
- łyżka słodkiej wódki
sos
- 1 szkl. mleka
- 2 żółtka
- ½ szkl. cukru pudru
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
- sok z cytryny
- miód
Sposób wykonania:
Jabłka skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały po czym dodać do nich tartą dynię.
Całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku alkoholem, cukrem i sokiem z pomarańczy.
Schłodzić w lodówce.
2 łyżki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Natomiast resztę mleka doprowadzić do wrzenia z dodatkiem skórki z pomarańczy i połowy cukru.
Wówczas dodać mąkę wymieszaną z mlekiem.
Całość dokładnie wymieszać i gotować 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.
W między czasie żółtka utrzeć z pozostałym cukrem po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mleka i smażoną skórką pomarańczową .
Doprawić do smaku miodem oraz sokiem z cytryny.