Składniki:
- 2 duże dojrzałe gruszki
- 2 duże dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 dkg rukwi wodnej
Sposób przyrządzenia:
Obrać gruszkę ze skóry, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na plastry. Awokado bardzo ostrym nożem obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestkę, pokroić podobnie jak gruszkę. Na półmisku ułożyć rukiew, na niej układać plastry awokado i gruszki tak aby zachodziły na siebie dachówkowo. Lekko oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Od obrania awokado do polania go sosem nie może mijać dużo czasu aby awokado nie zaczerniało.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Kasia