Składniki:
- 20 dkg ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
- 2 średnie cebulę pokrojone w piórka
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów
- 4 goździki
- 4 ziarna kardamonu
- 1 łyżeczka przyprawy Garam masala
- 1 łyżeczka posiekanej naci kolendry
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- 1 papryczka chili drobno posiekana
- 2 łyżki oliwy
- sól
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać kardamon i goździki, chwilkę pomarzyć, dodać imbir, pietruszkę, papryczkę, cebulę, czosnek smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając, dodać pomidory, Garem masala i ciecierzycę, dusić razem przez około 10 minut. Wystudzić, podawać posypane miętą i kolendrą. Można dodać też pokrojonego w kostkę pieczonego kurczaka, szynkę z drobiu itp.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Kasia