Składniki:
- 1 ostra czerwona papryka
- 1 mały kawałek imbiru
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki jasno brązowego cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 100 g orzeszków ziemnych
- 100 g migdałów
- 1 łyżka soli
Sposób przyrządzenia:
Liście kapusty opłukać, osączyć z wody, cienko poszatkować, pokroić na kawałki długości 6 cm. Kapustę przełożyć do kamiennego garnka, wymieszać z solą, cukrem. Odstawić na 2 godz. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki. Opłukać, pokroić w cienkie paseczki. Imbir obrać, drobno posiekać. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę. Kapustę lekko odcisnąć, dodać olej, ocet, imbir i paprykę. Wymieszać, odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać sałatkę orzeszkami ziemnymi i migdałami.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Dorota Cuper