Składniki:
- 25 dkg ryżu
- 1 cukier waniliowy
- 4 jabłka
- 7 dkg masła
- 15 dkg cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2-3 łyżki koniaku
Sposób przyrządzenia:
Ryż opłukać, obgotować w dużej ilości wrzącej wody, odcedzić, osączyć. W rondlu zagotować mleko, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli, wsypać ryż, gotować około 35 minut. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w półplasterki i oprószyć cukrem. Na patelni roztopić masło dodać jabłka z cukrem i smażyć 10 minut, polać koniakiem. Ryż zdjąć z ognia, dodać 6 łyżek cukru i 1 łyżkę masła, 2 żółtka, wszystko wymieszać i wyłożyć do foremki. Na wierzch ułożyć usmażone jabłka. Białko ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Pianę wyłożyć na jabłka, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 5 minut. Podawać po przyrządzeniu.