Składniki:
- ½ kg ryżu
- 20 dkg masła
- 2 pomarańcze
- ½ szklanki rodzynek
- 3 dkg cukru
- ½ szklanki migdałów
- ½ łyżeczki przyprawy curry
Sposób przyrządzenia:
Obrać cienko skórkę z pomarańczy i obgotować 2 minuty we wrzącej wodzie. Ostudzić i pokroić w cienkie paseczki. Jedną obraną pomarańczę pokroić w kosteczkę. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić umyty ryż i zeszklić. Dolać dwa razy tyle wody ile ma objętość ryżu, dodać opłukane rodzynki i gotować do całkowitego wchłonięcia wody. Pod koniec gotowania, dodać pokrojoną w paseczki skórkę z pomarańczy, pokrojony w kostkę pomarańcz, obrane i pokrojone w paseczki migdały, cukier, curry i resztę masła, delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Drugą pomarańcz pokroić w plasterki i ułożyć na ryżu. Dobrze smakuje ze schabem, pieczoną kaczką. Bez dodatku curry, jako doskonały deser.