Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z szynką, orzechami i rodzynkami

Składniki:

  • 1 ½ szkl. ryżu
  • 1 łyżka oliwy
  • 8 plastrów szynki
  • 1 łyżka masła
  • 1 por
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • skórka starta z cytryny
  • ¼ szkl. soku z cytryny
  • ½ szkl. prażonych orzeszków piniowych
  • ½ szkl. rodzynek
  • ½ szkl. posiekanej natki pietruszki

    Sposób wykonania:

    1. Ryż zalać osoloną wodą, ugotować i odcedzić.
      Następnie szynkę podsmażyć na rozgrzanej oliwie aż stanie się chrupka.
      W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć pora pokrojonego na plasterki.
      Po 2-3 minutach dodać kolendrę oraz kminek.
      Wrzucić jeszcze ryż, skórkę z cytryny, sok, szynkę, orzechy, pietruszkę oraz rodzynki.
      Całość dokładnie wymieszać i podgrzać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *