Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z szafranem

Składniki:

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta szafranu
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub kolendry


 

Sposób przyrządzenia:
Na 2 łyżkach oliwy obsmażyć obraną, pokrojoną w kostkę paprykę, dodać czosnek i po 2 minutach odstawić. W rondlu rozgrzać resztę oliwy, dodać ryż, dokładnie wymieszać podgrzewając. Gdy ryż stanie się szklisty dodać szafran, wymieszać, wlać bulion i powolutku gotować aż ryż zmięknie. Pod koniec gotowania dodać paprykę z czosnkiem, wymieszać gotować jeszcze kilka minut i podawać udekorowane zieleniną.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *