Składniki:
- 25dkg ryżu
- 12 dkg cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 10 dkg masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 kg moreli
- 30 dkg cukru
- 2/3 szklanki wody
- 35 dkg powideł morelowych
- 1 kieliszek rumu
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, osączyć, dodać cukier waniliowy, cukier i szczyptę soli. Zagotować wodę z cukrem i wrzucić pokrojone na połówki morele, przykryć i gotować, gdy syrop zacznie wrzeć odstawić. Zostawić pod przykryciem do wystygnięcia, wstawić do lodówki. Wysmarować masłem foremkę i posypać cukrem. Do ugotowanego ryżu dodać masło, żółtka i śmietanę. Starannie wymieszać, włożyć do foremki. Zostawić w chłodnym miejscu na 10 godzin. Konfitury przetrzeć przez sito, dodać 2 stołowe łyżki syropu z gotowanych moreli i rum. Ryż wyłożyć na półmisek pośrodku ułożyć usmażone morele, ryż polać sosem morelowym z rumem.