Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z morelami

Składniki:

  • 25dkg ryżu
  • 12 dkg cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 10 dkg masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 kg moreli
  • 30 dkg cukru
  • 2/3 szklanki wody
  • 35 dkg powideł morelowych
  • 1 kieliszek rumu


    Sposób przyrządzenia:

    Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, osączyć, dodać cukier waniliowy, cukier i szczyptę soli. Zagotować wodę z cukrem i wrzucić pokrojone na połówki morele, przykryć i gotować, gdy syrop zacznie wrzeć odstawić. Zostawić pod przykryciem do wystygnięcia, wstawić do lodówki. Wysmarować masłem foremkę i posypać cukrem. Do ugotowanego ryżu dodać masło, żółtka i śmietanę. Starannie wymieszać, włożyć do foremki. Zostawić w chłodnym miejscu na 10 godzin. Konfitury przetrzeć przez sito, dodać 2 stołowe łyżki syropu z gotowanych moreli i rum. Ryż wyłożyć na półmisek pośrodku ułożyć usmażone morele, ryż polać sosem morelowym z rumem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *