Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż na egzotycznej plaży

Składniki:

  • 20 dag ugotowanego ryżu
  • 1 papaja
  • 1 mango
  • 1 banana
  • 4 plastry ananasa
  • 20 dag truskawek

    Sos:

  • filiżanka wina ryżowego
  • 1 filiżanka śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • pieprz
  • olej

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie owoce umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę po czym przełożyć je do salaterki.
    Następnie dodać ryż i całość wymieszać.
    Natomiast w rondelku na rozgrzanym oleju przesmażyć cukier, gdy powstanie karmel, wówczas wlewać stopniowo wino, sok z cytryny oraz śmietanę cały czas mieszając.
    Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym sosem polać owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *