Składniki:
- 50 dag filetów z ryby
- ½ czerwonej papryki
- 1 cebulka
- 1/3 szkl. soku ananasowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/3 szkl. octu winnego
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 3 łyżeczki maki
- 2 łyżki wody
- ¼ szkl. kawałków ananasa
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Sok ananasowy wymieszać z octem, sosem sojowym oraz pomidorowym po czym dodać mąkę połączoną z wodą oraz posiekaną paprykę, cebulkę i pietruszkę.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania, wówczas wrzucić jeszcze ananasa i przez chwilę trzymać na ogniu.
W między czasie filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać je sosem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Malwinę