Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ruskie pierogi Grażyny

Składniki:
Ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • ok.3/4 szklanki wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 40 dag białego sera
  • 25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz mielony
  • 25 dag boczku do okraszenia (surowego lub wędzonego)

Sposób przyrządzenia:
Z mąki, wody szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, odłożyć. Ser i ziemniaki zmielić. Cebule drobno usiekać i usmażyć na oliwie na złoto. Dodać cebulę do sera z ziemniakami. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nakładać po 1 łyżeczce farszu. Zlepiać pierogi. Gotować na osolonym wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone skwarkami z boczku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *