Składniki:
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 1 jajko
- ok.3/4 szklanki wody
- szczypta soli
Farsz:
- 40 dag białego sera
- 25 dag ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz mielony
- 25 dag boczku do okraszenia (surowego lub wędzonego)
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, wody szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, odłożyć. Ser i ziemniaki zmielić. Cebule drobno usiekać i usmażyć na oliwie na złoto. Dodać cebulę do sera z ziemniakami. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nakładać po 1 łyżeczce farszu. Zlepiać pierogi. Gotować na osolonym wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone skwarkami z boczku.