Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Różowa sałatka

Składniki:
• 3 solone śledzie
• 2 małe buraki
• jabłko
• 4 ziemniaki
• 25 dag gotowanej wieprzowiny
• 2 cebule
• 2 jajka
• 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
• 1/2 pęczka natki pietruszki
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Śledzie dobrze wymoczyć, osączyć i oczyścić, podzielić na dzwonka. Ziemniaki i buraki ugotować osobno w łupinach, ostudzić, obrać a następnie pokroić w grubą kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki.
Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na ćwiartki. Cebule obrać i posiekać. Jabłko obrać, oczyścić z nasion, miąższ pokroić w grubą kostkę. Natkę opłukać, osączyć i posiekać. Wszystkie składniki oprócz jajek i łyżeczki posiekanej natki włożyć do miski, delikatnie wymieszać. Śmietanę przyprawić szczyptą soli i pieprzu, polać nią sałatkę. Wierzch udekorować jajkiem i posypać natką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *