Składniki:
• 4 jaja ugotowane na twardo
• 10 dag ostrego żółtego sera
• 2 łyżki pestek słonecznika
• 2 łyżki kiełków sojowych
• ząbek czosnku
• 3 łyżki majonezu
• 2 łyżki gęstej śmietany 12-proc.
• 8 – 10 liści sałaty
• pęczek rzodkiewek
• cukier
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Jaja obrać i drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o oczkach średniej wielkości. Kilka umytych rzodkiewek pokroić w ćwierć plasterki. Pestki słonecznika uprażyć na patelni.
Kiełki sojowe włożyć do wrzącej wody i gotować minutę, odcedzić i posiekać. Majonez starannie wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem.
Jaja, ser, pestki, kiełki i rzodkiewki włożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 3 łyżki sosu majonezowo-śmietanowego. Wszystko starannie wymieszać.Nałożyć farsz na umyte i osuszone liście sałaty, zwinąć je.
Ułożyć roladki na półmisku, ozdobić resztą sosu i rzodkiewkami. Ochłodzić w lodówce.Podawać z tostami lub razowym pieczywem.