Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 3 średnie cukinie
- 3 średnia marchewki
- 2 małe czerwone papryki
- ½ szklanki koncentratu pomidorowego
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sok z cytryny
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 8 łyżek oliwy
- sól, pieprz do smaku
- szczypta suszonego tymianku
Sposób wykonania:
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i każdy naciąć tak, żeby powstała kieszonka. Każdy filet natrzeć solą i pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny, schłodzić 10 minut w lodówce. Paprykę umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę, wymieszać z koncentratem pomidorowym, obranym i posiekanym czosnkiem, słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu. Marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cukinię umyć osuszyć i pokroić w długie cienkie plastry. Warzywa ugotować osobno w lekko osolonej wodzie, osączyć na sicie. Każdą kieszonkę filetu posmarować masą z koncentratu pomidorowego, i włożyć ugotowaną marchewkę i cukinię. Kieszonki spiąć wykałaczkami, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać oliwą i bulionem i piec w nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni C około 50 minut.