Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Roladka z piersi kurczaka z warzywami

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 3 średnie cukinie
  • 3 średnia marchewki
  • 2 małe czerwone papryki
  • ½ szklanki koncentratu pomidorowego
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sok z cytryny
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 8 łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta suszonego tymianku

Sposób wykonania:

  1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i każdy naciąć tak, żeby powstała kieszonka. Każdy filet natrzeć solą i pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny, schłodzić 10 minut w lodówce. Paprykę umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę, wymieszać z koncentratem pomidorowym, obranym i posiekanym czosnkiem, słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu. Marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cukinię umyć osuszyć i pokroić w długie cienkie plastry. Warzywa ugotować osobno w lekko osolonej wodzie, osączyć na sicie. Każdą kieszonkę filetu posmarować masą z koncentratu pomidorowego, i włożyć ugotowaną marchewkę i cukinię. Kieszonki spiąć wykałaczkami, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać oliwą i bulionem i piec w nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni C około 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *