Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 jajka
- sól,
- olej do smażenia
Farsz:
- ½ kg mielonego mięsa drobiowego
- 2 średnie cebule
- 2 kolorowe papryki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oliwy
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Składniki ciasta zmiksować. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Paprykę umyć, osączyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, podsmażyć razem z mięsem na oleju na złocisty kolor, dodać paprykę, zioła prowansalskie, sól, pieprz i ostrą mieloną paprykę do smaku, wlać bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym i gotować na małym ogniu około 30 minut. Gorące naleśniki posmarować farszem i zawinąć. Dobrze smakuje z ziołowym sosem na bazie jogurtu.