Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 15 dkg suszonych moreli
- 15 dkg rodzynek
- 10 dkg Żórawin
- 6 pokrojonych w talarki ząbków czosnku
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- olej
Sposób przyrządzenia:
Udka umyć, osączyć i obrać ze skóry, przekroić na pół. Natrzeć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce około 2 godziny. Zrumienić na oleju na złocisty kolor i przełożyć do naczynia żaroodpornego. W miseczce w szklance wody namoczyć owoce. Udka upiec w piekarniku w temperaturze 190 stopni C około 35 minut. Do kurczaka wlać wodę z owocami i polać płynnym miodem. Przykryć folią spożywczą i zapiec jeszcze około 40 minut. Dobrze smakują z ryżem ugotowanym na sypko.