Składniki:
• 1 kg schabu
• 3 cebule
• 20 dag boczku wędzonego
• 2 łyżki musztardy
• jajko
• łyżka tartej bułki
• olej
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Schab opłukać, rozciąć z trzech stron, rozłożyć z jak książkę.
Starannie oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Cebule obrać, posiekać. Z boczku odciąć skórę, resztę pokroić w drobną kostkę.
Cebulę wymieszać z boczkiem, musztardą, jajkiem oraz tartą bułką. Farsz przyprawić do smaku solą. Na rozłożonym mięsie równomiernie rozsmarować farsz, zwinąć go wzdłuż dłuższego boku, związać nicią. Roladę ułożyć w natłuszczonej olejem brytfance z pokrywką, wlać 1/3 szklanki wody. Piec około godziny w temperaturze 200ºC. Gotową roladę pokroić w plastry, podawać z ziemniakami z wody i surówką z pomidorów oraz pora.