Składniki:
• 1 kg wołowiny bez kości
• 2 ogórki kiszone
• 10 dag słoniny
• cebula
• 2 suszone grzybki
• łyżka musztardy
• łyżka oliwy
• łyżka mąki
• łyżeczka vegety
• tłuszcz do smażenia
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1,5 – 2 cm
Rozbić starannie tłuczkiem z obu stron, oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić oliwą.
Cebulę, ogórki i słoninę pokroić w drobniutką kostkę, wymieszać z musztardą.
Nałożyć farsz na płaty mięsa, ciasno je zwinąć i obwiązać nitką.
Zrazy zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać umyte grzybki, wegetę, podlać wodą (około 1,5 szklanki), przykryć przykrywką i dusić do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby dodając wody.
Miękkie zrazy wyjąć, usunąć nitki. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać do sosu, zagotować, włożyć zrazy.
Podawać z kaszą gryczaną na sypko i surówką z czerwonej kapusty.
1 comment for “Klasyczne zrazy zawijane”