Składniki:
- 500 g szparagów
- 4 szklanki bulionu
- 85 g masła
- 1 cebula
- 300 g ryżu risotto
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce po czym zalać je osoloną woda i gdy zaczną mięknąć odcedzić je i przelać zimną wodą i pokroić na małe kawałki. W między czasie na rozgrzanym maśle smażyć posiekaną cebulę około 5 minut. Po tym czasie dodać ryż i cały czas mieszając smażyć 2 minuty po czym wlać wino oraz odrobinę bulionu i gotować cały czas mieszając aż odpruje. Czynność tą powtarzać do momentu, aż ryż stanie się miękki. Wówczas dodać szparagi, resztę masła i parmezan. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić pod przykryciem na 2 minuty i od razu podawać.