Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto ze szparagami OLi

 

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 4 szklanki bulionu
  • 85 g masła
  • 1 cebula
  • 300 g ryżu risotto
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce po czym zalać je osoloną woda i gdy zaczną mięknąć odcedzić je i przelać zimną wodą i pokroić na małe kawałki. W między czasie na rozgrzanym maśle smażyć posiekaną cebulę około 5 minut. Po tym czasie dodać ryż i cały czas mieszając smażyć 2 minuty po czym wlać wino oraz odrobinę bulionu  i gotować cały czas mieszając aż odpruje. Czynność tą powtarzać do momentu, aż ryż stanie się miękki. Wówczas dodać szparagi, resztę masła i parmezan. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić pod przykryciem na 2 minuty i od razu podawać.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *