Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z owocami morza 2

Składniki:
– 50 dag mrożonej mieszanki owoców morza
– 25 dag ryżu (2 torebki),
– 6 łyżek oleju,
– średnia cebula,
– 10 ziarenek ziela angielskiego,
– 2 liście laurowe,
– pół łyżeczki ziół prowansalskich,
– pół łyżeczki estragonu,
– 5 ziarenek pieprzu naturalnego,
– 2 gałązki selera naciowego,
– 2 łyżki białego
– wina wytrawnego, sól

Wykonanie:
Do 4 szklanek wody dodać ziele angielskie, liście laurowe, zioła prowansalskie, pieprz naturalny, estragon, sól i liście selera; gotować ok. 10 min.
Do tak przygotowanego wywaru wrzucić zamrożone owoce morza i poczekać, aż się zagotują.
Osączyć je na sicie, a wywar przecedzić.
Na mocno rozgrzanym oleju smażyć cebulę i ryż, dopóki się nie zeszklą. Zwiększyć ogień, wrzucić owoce morza, krótko je obsmażyć, a następnie zalać wywarem. Postawić potrawę na małym ogniu i gotować do całkowitego wchłonięcia się wywaru (ok. 10 min).
Dolać wino, przykryć i dusić jeszcze przez 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *