Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka czystej wódki
- mąką kukurydziana
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Używając ostrego noża usunąć z mięsa kości, pokroić w grubą kostkę. Jeśli ktoś nie lubi skóry może ją również usunąć. Sos sojowy wymieszać z wódką i imbirem. Marynatę wymieszać z mięsem i odstawić na 60 minut do lodówki. Tak przygotowane kostki mięsa nabijać po 4 na szpadki do szaszłyków, obtoczyć w mące kukurydzianej. W dużym rondlu nagrzać mocno olej, wkładać szpadki z mięsem i smażyć aż się zarumienią. Podawać z kawałkami cytryny i ulubionymi dodatkami. Oczywiście można się obyć bez szaszłykowych szpadek.