Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszne ziemniaki z grilla

Składniki:

  • 2 duże, długie ziemniaki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • ulubione zioła
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 szklanka grubo utartego sera
  • 5 dkg pokrojonego w paseczki boczku
  • zielona cebulka lub szczypiorek
  • gęsta, dobra śmietana


Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, gotować około 10 minut, schłodzić. Tak przygotowane ziemniaki przekroić wzdłuż na ćwiartki, przyprawić solą i pieprzem, posmarować roztopionym masłem wymieszanym z ziołami. Piec przez około 2 minuty na dobrze nagrzanym grillu kilkakrotnie je obracając, przełożyć na aluminiową tackę, posypać serem, piec przykryte drugą tacką aż ser się rozpuści, posypać pozostałymi składnikami i dopiec pod przykryciem. Podawać z dodatkiem gęstej śmietany.
Przepis nadesłany na konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *