Składniki:
- 2 duże, długie ziemniaki
- 2 łyżki roztopionego masła
- ulubione zioła
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 szklanka grubo utartego sera
- 5 dkg pokrojonego w paseczki boczku
- zielona cebulka lub szczypiorek
- gęsta, dobra śmietana
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, gotować około 10 minut, schłodzić. Tak przygotowane ziemniaki przekroić wzdłuż na ćwiartki, przyprawić solą i pieprzem, posmarować roztopionym masłem wymieszanym z ziołami. Piec przez około 2 minuty na dobrze nagrzanym grillu kilkakrotnie je obracając, przełożyć na aluminiową tackę, posypać serem, piec przykryte drugą tacką aż ser się rozpuści, posypać pozostałymi składnikami i dopiec pod przykryciem. Podawać z dodatkiem gęstej śmietany.
Przepis nadesłany na konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Podgórna