Składniki:
• mąka pszenna 320 g
• jajka 4 sztuki
• mleko 1/2 litra
• woda 200 ml
• tłuszcz do smażenia
• cukier 1 łyżka
• sól
Sposób przyrządzenia:
Mąkę proszę przesiać przez sito do miski. Żółtka proszę oddzielić od
białek. Do garnka należy wlać mleko, dodać do niego żółtka jaj, sól, a
następnie mąkę trzepaczką wyrobić ciasto przy użyciu miotełki.
Rozrzedzić je wodą. Z białek jaj proszę ubić sztywną pianę i dodać ją do
wcześniej wymieszanego ciasta, wszystko razem wymieszać delikatnie.
Patelnię należy rozgrzać wrzucić na nią odrobinę tłuszczu i roztopić,
smażyć naleśniki z obu stron.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos
1 comment for “Puszyste naleśniki Ilony”