Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Puszyste naleśniki

Składniki
Ciasto:

  • 1/4 l mleka
  • 2 jajka
  • 7 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru (do słodkiego farszu)
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej sklarowane masło)

Farsz:

  • 0,5 kg białego tłustego sera
  • 2 żółtka śmietana 18 proc.
  • garść rodzynek (niekonieczne)
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do smaku

Sos:

  • duży jogurt naturalny
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 krople olejku migdałowego
  • łyżka cukru konfitury
  • wiśniowe

Sposób przyrządzenia:
Jajka wbić do mleka, rozmącić, dodać sól, dalej dodawać po łyżce mąkę i cukier uważając, żeby nie zrobiły się grudki. Na koniec do ciasta dodać łyżkę stopionego masła i odstawić na pół godziny, żeby mąka spęczniała.
Robimy farsz. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Na koniec można dodać namoczone rodzynki.
Sos: jogurt wymieszać ze śmietaną i łyżką cukru cukrem pudrem, dodać olejek, sos nie powinien być słodki.
Na rozgrzaną patelnię kłaść odrobinę tłuszczu i smażyć naleśniki. Konsystencję ciasta regulować dolewając ewentualnie mleko, jednak powinno być dość gęste. Gotowe naleśniki napełniać farszem i układać na talerzu. Polać sosem i konfiturami. Uwagi: Konfitury powinny być płynne, ewentualnie można zastosować tzw. fryżelinę owocową lub gotowy sos do lodów. Nie należy smażyć naleśników z nadzieniem, gdyż ser się zetnie, danie ma być chłodne. Oczywiście można stosować dowolne farsze, pamiętając, żeby nie dodawać cukru do słonych naleśników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *