Składniki
Ciasto:
- 1/4 l mleka
- 2 jajka
- 7 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru (do słodkiego farszu)
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (najlepiej sklarowane masło)
Farsz:
- 0,5 kg białego tłustego sera
- 2 żółtka śmietana 18 proc.
- garść rodzynek (niekonieczne)
- cukier waniliowy
- cukier puder do smaku
Sos:
- duży jogurt naturalny
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 krople olejku migdałowego
- łyżka cukru konfitury
- wiśniowe
Sposób przyrządzenia:
Jajka wbić do mleka, rozmącić, dodać sól, dalej dodawać po łyżce mąkę i cukier uważając, żeby nie zrobiły się grudki. Na koniec do ciasta dodać łyżkę stopionego masła i odstawić na pół godziny, żeby mąka spęczniała.
Robimy farsz. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Na koniec można dodać namoczone rodzynki.
Sos: jogurt wymieszać ze śmietaną i łyżką cukru cukrem pudrem, dodać olejek, sos nie powinien być słodki.
Na rozgrzaną patelnię kłaść odrobinę tłuszczu i smażyć naleśniki. Konsystencję ciasta regulować dolewając ewentualnie mleko, jednak powinno być dość gęste. Gotowe naleśniki napełniać farszem i układać na talerzu. Polać sosem i konfiturami. Uwagi: Konfitury powinny być płynne, ewentualnie można zastosować tzw. fryżelinę owocową lub gotowy sos do lodów. Nie należy smażyć naleśników z nadzieniem, gdyż ser się zetnie, danie ma być chłodne. Oczywiście można stosować dowolne farsze, pamiętając, żeby nie dodawać cukru do słonych naleśników.