Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Purée z cebuli

Składniki:

  • 1 kg cebuli

    Sos beszamelowy:

  • 3-4 dkg masła
  • 3 dkg mąki
  • ½ litra mleka
  • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Cebulę obrać, opłukać i wrzucić do wrzącej osolonej wody Gotować do miękkości , odcedzić i przetrzeć przez sito. Przyrządzić sos beszamelowy: roztopić masło, dodać mąkę wymieszać, dolać zimne mleko i doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać przetartą cebulę, delikatnie wymieszać. Trzymać na ogniu około 10 minut ciągle mieszając. Dla uzyskania lepszego smaku można dodać szczyptę gałki muszkatołowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *