Składniki:
- ¼ szkl. masła
- 1 bochenek czerstwego chleba
- 6 jajek
- 2 szkl. mleka pełnotłustego
- 2 szkl. tłustej śmietany
- ¼ szkl. likieru anyżowego
- ¼ szkl miodu
- ¼ szkl cukru
Sposób wykonania:
- Masło roztopić zostawiając odrobinę do wysmarowania formy.
Następnie do masła wrzucić chleb pokrojony w kostkę, wówczas przełożyć go do formy.
Jajka ubić, wówczas dodać śmietanę, mleko, miód, cukier oraz likier.
Całość dokładnie wmieszać i polać chleb w formie i lekko przemieszać.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 30 minut.
Po tym czasie wymieszać i piec ostatnie 15-20 minut.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Lidia