Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pudding ryżowy z miodem

 

Składniki:

 

  • 300 g ryżu
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 15 suszonych moreli
  • 3 kawałki imbiru w cukrze
  • 8 suszonych moreli do przybrania

Sposób wykonania:
Ryż zalać wodą ii gotować pod przykryciem około 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodą.
Wówczas dodać cynamon oraz miód, dokładnie wymieszać.
Następnie morele razem z imbirem zmiksować na gładką masę.
Uformować z niej 4 krążki, którymi wyłożyć dna 4 foremek wysmarowanych tłuszczem.
Na masie morelowej rozłożyć warstwę ryżu.
Foremki przykryć folią i gotować na parze około 30 minut.
Przed podaniem wyjąc pudding z foremek i polać je klarowanym miodem i udekorować kawałkami  moreli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *