Składniki: 4 dag suszonych grzybów 1 cebula 15 dag chleba razowego 3 dag masła 2 dag rodzynek 1,5 l bulionu 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki natki pietruszki starta gałka muszkatołowa sól Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i ugotować po czym pokroić je w plasterki. Posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać chleb…
Kategoria: Zupa Grzybowa
Zupa Grzybowa
Kwasówka z kaszą i grzybami
by Kinga Jelińska • • 0 Comments
Składniki: 25 dag kości z mięsem porcja włoszczyzny 10 dag kaszy krakowskiej kilka suszonych grzybów 1 szkl. soku z kiszonej kapusty 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz Sposób wykonania: Kaszę zalać wodą i ugotować, aż stanie się kleista, wówczas zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem żeby zgęstniała. Następnie pokroić ja na…
Zupa Grzybowa
Zupa sałatowa na wywarze grzybowym
by Artur Filipkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 l wywar grzybowy 2 główki sałaty kilka ziemniaków pęczek cebulki pęczek koperku ½ szkl. kwaśnej śmietany 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki masła sok z cytryny bułka sól pieprz cukier Sposób wykonania: Ziemniaki pokroić w kostkę po czym zalać je wywarem i ugotować, wówczas dodać sałatę oraz szczypiorek. Trzymać na ogniu jeszcze przez…
Zupa Grzybowa
Grzybowa z gąsek
by Marta Łukaszuk • • 0 Comments
Składniki: 2 l wywaru 50 dag świeżych gąsek kilka ziemniaków 2 garście makaronu kilka łyżek kwaśnej śmietany sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić po czym pokroić w grube plasterki, które wrzucić do gorącego wywaru. Dodać jeszcze makaron oraz ziemniaki pokrojone w koskę. Trzymać na małym ogniu do miękkości wszystkich składników. Doprawić do…
Zupa Grzybowa
Zupa cebulowo-grzybowa
by Ewelina Polok • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki masła 170 g mieszanki grzybów ½ szkl. cebuli pokrojonej na plasterki 4 szkl. rosołu wołowego ¼ szkl. wytrawnego sherry ¼ łyżeczki soli pieprz 2 łyżki startego parmezanu tymianek Sposób wykonania: Grzyby oraz cebulę wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, smażyć około 8 minut. Po tym czasie wlać sherry oraz rosół. Wymieszać i…