Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniaków, śledzi i grzybów

Składniki: 8 filetów śledziowych 1 kg ziemniaków 4 dag suszonych grzybów 3 łyżki tłuszczu ½ szkl. śmietany pieprz cebula Sposób wykonania:Sposób wykonania:Ziemianki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i pokroić w plastry.W między czasie posiekać cebulę i podsmażyć ją na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać namoczone w wodzie śledzie pokrojone w cienkie paseczki.Następnie grzyby…

Zapiekanka rodzinna

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • puszka zielonego groszku
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 parówki
  • cebula
  • kwaszony ogórek
  • 2 strąki papryki
  • jajo
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, papryka


Sposób przyrządzenia:

Ryż ugotować na sypko. Pokrojone w kostkę parówki podsmażyć na oleju, przed końcem smażenia dodać obraną, pokrojoną cebulę. Paprykę i ogórki pokroić. Wszystko wymieszać z ryżem, dodać trochę startego sera, groszek i przyprawy. Potrawę włożyć do żaroodpornego naczynia, polać rozkłóconym jajem i posypać resztą startego sera. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 40 minut.
Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Agatę Bublewicz


Zapiekane rurki z mięsnym nadzieniem

Składniki: 60 g otrębów pszennych 350 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 8 -10 rurek cannelloni tłuszcz 300 g crème fraiche 100 ml mleka 1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku ½ łyżeczki bazylii 30 g startego parmezanu 30 g masła sól pieprz oregano tymianek Sposób wykonania: Mięso wymieszać razem z otrębami oraz 3 łyżkami wody…

Szybka zapiekanka z ziemniaków i śledzi

Składniki: 4 filety śledziowe 10 ziemniaków ½ kostki masła 1 szkl. śmietany sól pieprz cebula Sposób wykonania: Filety zalać wodą i odstawić na 10-15 min. W między czasie ziemianki obrać i pokroić w plastry. Następnie namoczone śledzie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim na przemian ziemianki ze…

Zapiekanka pomidorowa dla leniwych

Składniki: 80 dag pomidorów tłuszcz 3 ząbki czosnku 10 dag bułki tartej 15 dag startego żółtego sera 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka świeżego oregano pęczek bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory sparzyć po czym obrać ze skórki i pokroić w plasterki, wówczas ułożyć je w formie do sufletów wysmarowanej tłuszczem. Całość oprószyć solą…