Składniki: 8 filetów śledziowych 1 kg ziemniaków 4 dag suszonych grzybów 3 łyżki tłuszczu ½ szkl. śmietany pieprz cebula Sposób wykonania:Sposób wykonania:Ziemianki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i pokroić w plastry.W między czasie posiekać cebulę i podsmażyć ją na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać namoczone w wodzie śledzie pokrojone w cienkie paseczki.Następnie grzyby…
Kategoria: Zapiekanki
Zapiekanki
Zapiekanka rodzinna
by Agata Bublewicz • • 0 Comments
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- puszka zielonego groszku
- 20 dag żółtego sera
- 2 parówki
- cebula
- kwaszony ogórek
- 2 strąki papryki
- jajo
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, papryka
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko. Pokrojone w kostkę parówki podsmażyć na oleju, przed końcem smażenia dodać obraną, pokrojoną cebulę. Paprykę i ogórki pokroić. Wszystko wymieszać z ryżem, dodać trochę startego sera, groszek i przyprawy. Potrawę włożyć do żaroodpornego naczynia, polać rozkłóconym jajem i posypać resztą startego sera. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 40 minut.
Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Agatę Bublewicz
Zapiekanki
Zapiekane rurki z mięsnym nadzieniem
by Paulla • • 0 Comments
Składniki: 60 g otrębów pszennych 350 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 8 -10 rurek cannelloni tłuszcz 300 g crème fraiche 100 ml mleka 1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku ½ łyżeczki bazylii 30 g startego parmezanu 30 g masła sól pieprz oregano tymianek Sposób wykonania: Mięso wymieszać razem z otrębami oraz 3 łyżkami wody…
Zapiekanki
Szybka zapiekanka z ziemniaków i śledzi
by Paulla • • 0 Comments
Składniki: 4 filety śledziowe 10 ziemniaków ½ kostki masła 1 szkl. śmietany sól pieprz cebula Sposób wykonania: Filety zalać wodą i odstawić na 10-15 min. W między czasie ziemianki obrać i pokroić w plastry. Następnie namoczone śledzie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim na przemian ziemianki ze…
Zapiekanki
Zapiekanka pomidorowa dla leniwych
by Paulla • • 0 Comments
Składniki: 80 dag pomidorów tłuszcz 3 ząbki czosnku 10 dag bułki tartej 15 dag startego żółtego sera 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka świeżego oregano pęczek bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory sparzyć po czym obrać ze skórki i pokroić w plasterki, wówczas ułożyć je w formie do sufletów wysmarowanej tłuszczem. Całość oprószyć solą…