Składniki: 2 bakłażany 3 cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku garstka posiekanych liści tymianku 4 łyżki oliwy sól pieprz 3 łyżki startego parmezanu 8 łyżek startej mozzarelli Sposób wykonania: Bakłażana oraz cukinie pokroić w kostkę, cebulę posiekać a czosnek rozgnieść. Wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Naczynie przykryć folią…
Kategoria: Zapiekanki
Zapiekanki
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
by Ksymena Gruca • • 0 Comments
Składniki: 400 g makaronu 1 kg szpinaku 1 cebula 2 łyżki oleju 300 g mielonego mięsa wołowego 150 ml białego wina 200 g sera owczego pieprz 3 jajka 250 ml śmietany 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżeczki orzeszków piniowych tłuszcz sól Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie szpinak zmiękczyć na…
Zapiekanki
Zapiekanka makaronowa Oli
by Ola Andrzejak • • 0 Comments
Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 350 g mięsa na tatara 2 łyżki oleju 400 g pomidorów sól pieprz 200 g makaronu bucatini 50 g sera ementaler 1 łyżka posiekanego szczypiorku Sposób wykonania: Czosnek, cebule i tymianek posiekać po czym obsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać mięso oraz pokrojone pomidory. Całość…
Zapiekanki
Zapiekanka kapuściana
by Arleta Lewczuk • • 0 Comments
Składniki: 500 g białej kapusty 3 łyżki masła 2 łyżki tartej bułki łyżka posiekanej natki pietruszki ¾ szkl. śmietany Sposob wykonania: Kapustę poszatkować usuwając głąb po czym wrzucić do garnka i zalać mlekiem. Gotować pod przykryciem do półmiękkosci, wówczas przełożyć ją do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tarta. Wierzch posmarować śmietaną i wstawić…
Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaków i jajek
by Jagoda Kwiecińska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 1 ¾ szkl. śmietany 5 jajek ugotowanych na twardo 6 łyżek startego żółtego sera 4 łyżki masła sól łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie po czym je obrać i pokroić w plastry. W między czasie jajka posiekać a naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Następnie połowę…