Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Zakąski

Śledz z czosnkiem.

Skład: 8 – 10 filetów majonez 10 dużych ząbków czosnku gęsta śmietana Sposób przyrządzenia: Śledzie należy trochę wymoczyć. Śmietanę i majonez mieszamy, dodając zmiażdżony czosnek. Śledzie kroimy w paski, układamy na półmisku i polewamy je mieszaniną śmietanowo – majonezowo – czosnkową. Oddech po zjedzeniu tego dania może zabić, ale śledziu jest pyszny.

Śledź z cebulą i przecierem pomidorowym.

Skład: 1 kg filetów z matiasów 2 duże cebule 1 puszka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano grubo mielony biały pieprz sok z cytryny 2 pęczki natki z pietruszki olej Sposób przyrządzenia: Wymoczone filety należy skropić sokiem z cytryny, do naczynia wlać 1 szklankę oleju, dodać cebulę pokrojoną w piórka, przecier, oregano, pieprz, drobno posiekaną zieleninę,…

Śliwki z serem.

Skład: 30 suszonych śliwek 15dkg ementalera 10dkg wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach Sposób przyrządzenia: Ser trzeba sobie pokroić tak, aby kawałki mieściły się do naciętej śliwki.. a potem juz tylko boczek owinąć wokół śliwki i na blaszce wstawić na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni… pychotka !

Śledz po żydowsku

Skład: filety ze śledzi mleko pomarańcz mandarynka winne jabłko kiszony ogórek cebula 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny cukier, pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Śledzie przez kilka godzin moczymy w mleku.. Następnie wyjąć, pokroić w dzwonka. Mandarynkę, pomarańcz, jabłko, cebulę i ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny,…