Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Zakąski

Matjas z jabłkiem i borówką*

*Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: (dla 5 osób) jabłko "szara reneta" – szt. 1 dżem z borówek – 1 łyżeczka matjas – 3 szt. cytryna – 1 szt. Sposób przyrządzenia: Jabłko obrać, wydrążyć środek, skropić, aby nie ściemniało. Matjasy przeciąć na pół. Jabłka pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Matjasa wywinąć przez jabłko, doprawić…

Śledzie marynowane na sposób minogów – polecamy!

Śledzie moczyć przez 24 godziny, następnie poucinać im głowy, uwiązać za ogon nitką i powiesić je na 12 godzin, żeby oschły z wody. Wlać na patelnię świeżej oliwy i obsmażyć je lekko na obu stronach, ułożyć je na salaterkę, przesypać korzeniami tłuczonymi, przełożyć plasterkami cytryny i zalać przegotowanym wystudzonym octem, dodając oliwy z patelni. Na…

Bakłażan ze szparagami*

* Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: (1 porcja) Parmezan polski – 5 g Sos holenderski – 30 g Boczek wędzony oczyszczony – 35 g Szparagi – 50 g Makaron sojowy – 5 g Sól Farsz z parmezanem – 40 g Bakłażan – 30 g Szparagi ziel. mrożone – 40 g Sposób przyrządzenia: Zgrilować plastry bakłażana,…

Śledzie po ropczycku.

Składniki: 5 śledzi, 5 średnich marchwi, 3 średnie cebule, 25 dag oleju słonecznikowego, 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziarenek czarnego pieprzu, sok z cytryny sól Sposób przyrządzenia: Wymoczone śledzie oczyścić, zdjąć z nich filety. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1 godz. Marchew i cebulę pokroić w słupki. Do połowy rozgrzanego oleju…