Składniki:
- 5 śledzi,
- 5 średnich marchwi,
- 3 średnie cebule,
- 25 dag oleju słonecznikowego,
- 1 liść laurowy,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- sok z cytryny
- sól
Sposób przyrządzenia:
Wymoczone śledzie oczyścić, zdjąć z nich filety. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1 godz. Marchew i cebulę pokroić w słupki. Do połowy rozgrzanego oleju dodać warzywa, ziarna pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić na małym ogniu ok 12 min. Przyprawić do smaku solą i odrobiną cukru. Dodać resztę oleju, wystudzić. W słoju ułożyć warstwami śledzie i warzywa. Ostatnia warstwa to warzywa. Zalać olejem od duszenia warzyw. Przełożyć w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na min. 2 dni. Podawać z białym pieczywem