Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Zakąski

Śledż w sosie musztardowym

Składniki: -6 filetów śledziowychtzw. matjasów -1/2 szklanki majonezu -1/2 szklanki śmietany -2 łyżki musztardy -1 łyżeczka gorczycy -1 cebula -pieprz czarny mielony -1/3 puszki tuńczykaw kawałkach -kawior i natka pietruszki do przybrania Sposób przyrządzania: Filety śledziowe opłukać, osuszyć , pokroić na kawałki i ułożyć na półmisku. Majonez dokładnie wymieszać ze śmietaną i musztardą, dodać gorczyce…

Śledzie z rodzynkami

Skład: śledzie małosolne cebula koncentrat pomidorowy sok cytrynowy rodzynki oliwa Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić zeszklić na oliwie, dodać koncentrat, rodzynki, cukier. Wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Śledzie wymoczyć, pokroić na części do miski układać w słoju

Kolorowe śledzie w ostrym sosie

Skład: 0,5kg śledzi solonych 2 jajka na twardo majonez śmietana chrzan tarty szczypiorek sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć, odsączyć wodę. Przygotować sos, śmietanę wymieszać z majonezem, chrzanem, sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem i łyżką utartego na drobnej tarce buraka. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku polać sosem. Udekorować plastrami cytryny i…

Vinaigrette ze śledzia

Skład: 2 filety śledziowe 3 ugotowane w łupinach ziemniaki 1 szklanka ugotowanej drobnej fasoli 2-3 ugotowane buraki 3 jaja na twardo 2 ogórki kwaszone kilka grzybów marynowanych i korniszonów 2 cebule sok z 2 cytryn 2 żółtka 6 łyżek oliwy 1 łyżka musztardy sól pieprz cukier 3 łyżki posiekanego szczypiorku Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, pokroić…

Śliwki w boczku

Składniki: – suszone śliwki węgierki – wędzony boczek w cienkich plasterkach – wykałaczki Wykonanie: Śliwki pokroić na pół (wzdłuż) owinąć plasterkiem boczku i przebić wykałaczką. Piec w brytfance przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni aż boczek będzie lekko chrupiący. Ilości składników dobrać zależnie od potrzeb. Można podawać w „naczyniu” z wydrążonego chleba wtedy…