Składniki: 5 filetów z solonych śledzi Zielony sos: 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku Sposób przyrządzenia: Przygotować sos, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Śledzie opłukać, zalać zimną wodą, moczyć do momentu uzyskania wymaganego smaku. Tak przygotowane śledzie pokroić, wymieszać z…
Kategoria: Zakąski
Zakąski
Śledziowa fantazja
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 8 filetów z solonych śledzi 2 dojrzałe avocado sok z limonki 2/3 szklanki gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu zielony koper szczypta mielonej kolendry Marynata: 1 mała cebulka pół marchewki 2 ziarna pieprzu 1 część octu spirytusowego i 3 części wody pół łyżeczki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Przygotować marynatę. Cebulkę pokroić w piórka, a marchewkę…
Zakąski
Krewetki w cieście tempura
by Maria • • 0 Comments
Zakąski
Papryczki w cieście tempura
by Maria • • 0 Comments
Składniki: zielone ostre papryczki olej do smażenia Ciasto: 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki żytniej lub kukurydzianej 1/3 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 2 kostki lodu woda w takiej ilości aby razem z jajkiem, lodem wypełniała 1 szklankę Sposób przyrządzenia: Zacznijmy od kilku uwag. Przekąska ta jest smaczna, a jednocześnie bardzo ostra. Aby tą…
Zakąski
Wędzony łosoś po astrachańsku
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg wędzonego łososia w plastrach 4 łyżki czarnego kawioru 1 cytryna mielony pieprz Sposób przyrządzenia: Plastry łososia pofałdować, ułożyć na półmisku, posypać kawiorem, udekorować zieleniną. Cytrynę dokładnie umyć w ciepłej wodzie, pokroić na ósemki, podać razem z łososiem. Z zakąską tą znakomicie komponuję się ciemny chleb razowy posmarowany odrobiną masła. Polecam, pychota.