Składniki: 1kg białej kiełbasy 20 dag ciasta francuskiego łyżeczka pikantnej przyprawy ziołowej żółtko tłuszcz Sposób wykonania: Białą kiełbasę opłukać, włożyć do niewielkiej ilości wrzątku, parzyć 15min. Wyjąć, ostudzić. Ciasto francuskie rozłożyć i posypać przyprawą ziołową, docisnąć dłonią. Pokroić w wąskie paseczki. Złożyć je po dwa razem. Zimną kiełbasę pokroić na kawałki o długości 10-15 cm.…
Kategoria: Wędliny
Wędliny
Szynka pieczona z miodem
by Halina • • 0 Comments
Składniki: 1,3 kg peklowanej szynki puszka ananasa 3 łyżki cukru 4 łyżki miodu ½ łyżeczki białego pieprzu 1,5 szkl. bulionu goździki 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Mięso zalać wodą i odstawić na 8 godzin. Po tym czasie wyjąć z wody i naszpikować goździkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1, 40…
Wędliny
Roladki z szynki z pamelo
by Klaudia • • 0 Comments
Składniki: 1 owoc pomelo 7 dag orzechów pistacjowych 8 plasterków gotowanej szynki 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 12% sałata pieprz Sposób wykonania: Pomelo obrać i podzielić na cząstki i wymieszać z orzechami. Następnie majonez wymieszać ze śmietaną i rozmurować na plastrach szynki po czym ułożyć na plasterkach owocowy farsz i całość zawinąć w ruloniki.
Wędliny
Wieprzowe kiełbaski z kapusta i słoniną
by Dominika • • 0 Comments
Składniki: 750 g kiełbasek wieprzowych 1 cebula 120 ml oliwy z oliwek sól pieprz 1 biała kapusta 250 g chudego boczku 750 ml bulionu z kury Sposób wykonania: Kiełbaski nakłuć widelcem w wielu miejscach po czym oprószyć solą, pieprzem oraz skropić oliwą. Dodać jeszcze posiekaną cebulę i odstawić na 1 godzinę. W między czasie kapustę…
Wędliny
Frankfrutery na ryżu
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 750 g frankfuterów 200 g ryżu 1 ½ l osolonego wrzątku 4 szalotki 60 g masła 6 łyżek sosu paprykowego pieprzowego 250 ml śmietany wymieszanej z 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz 4-6 łyżek posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Ryż ugotować w wodzie na miękko. W między czasie posiekane szalotki zeszklić na rozgrzanym…