Składniki: 6 kiełbasek wieprzowych 6 plasterków słoniny oliwa do smażenia 1 cebula 1 marchew 1 łyżeczka ziół 2 łyżki ketchupu sól pieprz 120 ml wody Sposób wykonania: Każdą kiełbaskę owinąć plasterkiem słoniny i przełożyć je na patelnie z rozgrzaną oliwą. Trzymać na ogniu do momentu, aż słonina stanie sie chrupka, wówczas przełożyć kiełbaski do naczynia…
Kategoria: Wędliny
Wędliny
Kiełbaski na puree ziemniaczanym
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 8-10 kiełbasek 1 kg ziemniaków 2 l osolonego wrzątku 30 g masła 120 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sposób wykonania: Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach po czym smażyć je we własnym tłuszczu na średnim ogniu. W między czasie ziemniaki zalać osoloną wodą i ugotować, wówczas je rozgnieść i dodać do nich mleko…
Wędliny
Pieczone kiełbaski w cieście
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: kilogram kiełbasek 1-2 opakowanie cienkiego ciasta jajko Sposób wykonania: Z kiełbasek zdjąć skórę po czym doprawić je do smaku swoimi ulubionymi przyprawami. Następnie uformować kiełbaski o średnicy 5 cm i pociąć je na 5 cm kawałki. Ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty w które zawiniemy kiełbaski. Każdy owinięty kawałek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do…
Wędliny
Ruloniki z szynki z serem na liściach sałaty
by Zosia • • 0 Comments
Składniki: 150 g kremowego sera 2 główki sałaty 4-6 łyżek oliwy 12 płatów surowej szynki sól pieprz Sposób wykonania: Ser wymieszać dokładnie razem z solą i pieprzem. Następnie liście sałaty rozłożyć na dwóch talerzykach, które oprószyć solą. Ser rozsmarować na łatach szynki, zawinąć w ruloniki i ułożyć na liściach sałaty
Wędliny
Mortadela z patelni
by Julianna • • 0 Comments
Składniki: 4 jajka 600g mortadeli 400 g tartej bułki 500 ml oleju 2 cytryny Sposób wykonania: Mortadele pokroić na plastry, które moczyć w roztrzepanym jajku a potem obtoczyć w bułce tartej. Smażyć mortadele na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.